Samenwerking

Onderstaand schema geeft aan hoe dierenarts, dierenfysiotherapeut en paraveterinair samenwerken.

Het komt steeds vaker voor dat dierenklinieken over een aquatrainer beschikken. Vanzelfsprekend is dit een ontzettend leuke uitdaging voor de paraveterinair, maar ook een valkuil, als je als paraveterinair niet over de juiste kennis beschikt om hydrotherapie te begeleiden. 

Daar waar de dierenfysiotherapeut al een 4 jarige HBO opleiding fysiotherapie plus 2 jarige specialisatie dierfysiotherapie gevolgd heeft om specialist in bewegen te worden, is kennis van het bewegingsapparaat en kennis van bewegingsanalyse voor een paraveterinair een totaal nieuw terrein. Toch komt het regelmatig voor dat de dierenkliniek de paraveterinair betrekt bij de uitvoering van de hydrotherapie. 

Bij een (dure) orthopedische operatie bepaalt de kwaliteit van het revalidatietraject het uiteindelijke resultaat. Op de juiste manier hydrotherapie toepassen in dit traject kan dan het verschil maken tussen een wel of niet geslaagd eindresultaat. Vanzelfsprekend willen patient, eigenaar en chirurg graag het beste resultaat, en daar kan je als paraveterinair een belangrijke rol in spelen!

Hydrotherapie is niet altijd zonder risico en kan het verschil maken tussen wel of niet klinisch goed functioneren na een geslaagde orthopedische operatie. Om ervoor te zorgen dat paraveterinairen die werkzaam zijn in een kliniek met aquatrainer beter beslagen ten ijs komen en op verantwoorde wijze onderdelen van het behandelplan kunnen uitvoeren, is deze nieuw opleiding ontwikkeld.

De opleiding sluit aan bij het kennisniveau van de paraveterinair. Tijdens de opleiding leert de paraveterinair meer over de meest voorkomende aandoeningen welke baat hebben bij hydrotherapie. Er word ingegaan op:

- wat is het doel van het behandelplan?

- waarom is de opbouw in een behandelplan belangrijk?

- hoe voer je het behandelplan uit?

- hoe herken je overbelasting, hoe en wanneer stuur je bij?

- samenwerking / communicatie / verslaglegging 

Werk je als paraveterinair met een aquatrainer, of ga je er binnenkort mee werken, meld je dan aan voor deze nieuw opleiding.


De opleiding hydrotherapie gezelschapdieren voor paraveterinairen leidt op tot Hydrotherapie Begeleider.

Gecertificeerde Hydrotherapie Begeleiders worden opgenomen in het Hydrotherapie Begeleider register van de opleiding.

Paraveterinair

Opleiding

Hydrotherapie

Gezelschapsdier


Informatie voor de PARAVETERINAIR